Ga terug

0 - 4 jaar (voorschool)

De Bibliotheek CultuurPuntAltena heeft een groot aanbod van materialen voor de doelgroep 0-4 jaar. Deze kunnen door ouders worden geleend, maar er is ook een samenwerking met kinderopvangorganisaties. Bijvoorbeeld om themakisten samen te stellen en uit te lenen of peuterbezoeken aan de bibliotheek te organiseren. 
 

Boekstart voor baby’s
Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen, weten veel ouders wel. Maar dat je daar eigenlijk al mee kunt beginnen als je baby drie maanden oud is, was lang onbekend. Daarom doen alle bibliotheken mee met BoekStart. Als uw baby drie maanden oud is krijgt u via de gemeente of het consultatiebureau een bon mee waarmee u een gratis BoekStart koffertje met leesboekje kunt ophalen bij de bibliotheek. Uw baby wordt dan meteen gratis lid van de bibliotheek. In alle vestigingen is een speciale babyhoek ingericht waar boekjes voor baby’s te leen zijn. Onze medewerkers ontvangen u graag en informeren en adviseren u over voorlezen en onze collectie. Heeft u geen bon voor BoekStart ontvangen? Neemt u dan contact op met uw gemeente, het consultatiebureau of de bibliotheek.
 
Puzzels en loco 
In al onze  vestigingen hebben wij een groot aanbod puzzels en loco te leen. Klik hier om toegang te krijgen tot de catalogus Altena en Nederland. Als u in de zoekbalk ‘puzzels’ of ‘loco’ intypt, dan krijgt u een overzicht van ons totale aanbod. U kunt materialen direct reserveren en afhalen bij de vestiging van uw keuze.

Prentenboeken
In al onze  vestigingen hebben wij een groot aanbod prentenboeken die u ook kunt lenen. Klik hier om toegang te krijgen tot de catalogus Altena en Nederland. Als u in de zoekbalk ‘peuterboeken’ of ‘prentenboeken’ intypt, dan krijgt u een overzicht van ons totale aanbod. U kunt materialen direct reserveren en afhalen bij de vestiging van uw keuze.
Om makkelijk prentenboeken te vinden die geschikt zijn voor verschillende leeftijden, is de volgende indeling gemaakt:

  • AP: verhalende en aanwijsprentenboeken voor peuter tot ongeveer 3 jaar.
  • AK: verhalende aanwijsprentenboeken voor kleuter vanaf ongeveer 3 jaar.
  • AJ: informatieve prentenboeken voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

Bereslim digitale prentenboeken 
Vindt u het leuk om digitale prentenboeken te lezen voor uw kinderen? Dat kan met het aanbod van Bereslim: www.bereslim.nl .  Dankzij een speciale samenwerking met de bibliotheek kunt u als lid drie maanden lang gratis gebruik maken van het aanbod van digitale prentenboeken. Klik hier om in te loggen. Als u de naam De Bibliotheek CultuurPuntAltena intypt, krijgt u een inlogcode waarmee u toegang hebt tot diverse titels, zoals 24 boekjes van Dikke Dik.

Peuterprojecten
Alle kinderopvangorganisaties kunnen gebruikmaken van een bibliotheekpas. Er wordt per instelling een pas aangemaakt, waarmee medewerkers steeds nieuwe materialen kunnen lenen om in de groep te gebruiken. Vanaf 1 januari 2015 gelden met deze pas de voordelen van ons Topabonnement. Voor € 36,- per jaar kunt u onbeperkt en boetevrij boeken lenen met een uitleentermijn van zes weken. Er kunnen met deze pas uitsluitend jeugdmaterialen worden geleend.
Logeerbeer
In het Land van Heusden en Altena is de logeerbeer geen onbekende meer. Kinderopvangorganisaties en scholen kunnen het project bestellen bij de bibliotheek, zodat iedere kleuter de logeerbeer samen met een zelfgekozen prentenboek voor een paar nachtjes mee naar huis kan nemen. Een kist met boeken waar de kinderen uit kunnen kiezen, wordt aangeleverd door de bibliotheek. Er is een handleiding ontwikkeld voor de logeerbeer, die speciaal is bedoeld om medewerkers van kinderopvangorganisaties en ouders tips te geven over de inzet van de logeerbeer. In een dagboek schrijven de ouders wat hun kinderen met de logeerbeer hebben meegemaakt. Doel van het project is om ouders te stimuleren prentenboeken voor te lezen aan hun kind om zo thuis een voorleesritueel te ontwikkelen. Heeft u belangstelling voor de logeerbeer? Neem dan contact op met Saskia Blommaert: s.blommaert@bibliotheekaltena.nl
Project peuterbezoek
Kinderopvangorganisaties die leesbevordering belangrijk vinden, kunnen deelnemen aan het project peuterbezoek aan de bibliotheek. Dit is onderdeel van het leesbevorderingsprogramma van de bibliotheek. Hiermee kunnen kindervangorganisaties en ouders gezamenlijk met de bibliotheek de taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar stimuleren. Ieder jaar wordt het leesbevorderingsprogramma geactualiseerd. Het peuterbezoek is gratis. Heeft u hiervoor belangstelling? Neem dan contact op met Saskia Blommaert: s.blommaert@bibliotheekaltena.nl

Themakisten 
De Bibliotheek CultuurPuntAltena beschikt over een aanbod van zogenaamde themakisten met materialen die door kinderopvangorganisaties ingezet kunnen worden voor leesbevordering. In de loop van 2015 wordt een geheel vernieuwd aanbod aangeboden. De themakisten sluiten aan bij de thema’s van de lesmethodes Uk & Puk en Peuterplein. Desgewenst kan er uit de jeugdcollectie ook een themakist op maat worden samengesteld. Voor meer informatie over themakisten kunt u contact opnemen met Saskia Blommaert (s.blommaert@bibliotheekaltena.nl).

Leesapps
Er zijn veel verschillende soorten leesapps voor kinderen van diverse leeftijden te vinden op Leesplein. Klik hier om naar de website www.leesplein.nl te gaan. De apps zijn geschikt voor iPhone, iPad, iPod of Android besturingssystemen en/of apparaten. Voor de doelgroep 0 tot 15+ met extra informatie voor ouders en professionals.