Volwassenen

Collectie
Als lid van De Bibliotheek CultuurPuntAltena, heeft u de beschikking over maar liefst 35 miljoen boeken, Cd’s, Dvd’s, bladmuziek en tijdschriften. Kunt u in onze eigen collectie niet vinden wat u zoekt? Vraag dan materialen uit de collecties van alle andere Openbare Bibliotheken op. Met uitzondering van materialen die uit universiteitsbibliotheken moeten komen, betaalt u daarvoor niets extra’s. Klik hier om naar de collectie Altena en Nederland te gaan.

 

Bent u onderweg en wilt u  materialen in de bibliotheekcatalogus zoeken en reserveren? Dat kan met uw tablet en smartphone op de volgende manier:

  • App Bibliotheek Wise

Als lid heeft u hiermee altijd en overal toegang tot de bibliotheekcatalogus. U ziet in een oogopslag welke materialen u nog in huis heeft en wanneer u deze moet terugbrengen. De app Bibliotheek Wise heeft meerdere functionaliteiten
- Wat heb ik in huis?
- Zoeken in de catalogus: reserveringen plaatsen en titels aan de verlanglijst toevoegen.
- Aanwinsten, leesadvies en ratings: aanwinstoverzichten, (persoonlijke) lees- en luisteradviezen en waarderingsinformatie van andere lezers.
- Gegevens beheren: gebruikersnaam, wachtwoord, mailadres, nieuwsbrief et cetera.
- Reserveringen ophalen: via uw inbox wordt u op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken. Als u materialen moet inleveren, krijgt u hiervan een bericht van ons.
- NFC-reader: als uw toestel over een NFC-reader beschikt, dan kun u het RFID-label van bibliotheekboeken scannen om direct titelbeschrijvingen en ratings te zien.

De app Bibliotheek Wise van HKA is gratis te downloaden voor iOS (klik hier om naar App Store te gaan) en voor Android (klik hier om naar de Google Play Store te gaan). Komt u er niet uit? Onze medewerkers in de vestigingen helpen u graag verder.  


Boekendienst-aan-huis

Houdt u van lezen, maar bent u zelf fysiek niet in staat om naar de bibliotheek te komen en kent u niemand die dit voor u kan doen? Of kent u iemand in uw omgeving die dit probleem heeft? Maak dan gebruik van onze Bibliotheekdienst-aan-huis. Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers kunnen we de boeken bij u thuis brengen. U betaalt alleen het normale lidmaatschap van € 42,- per jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl)
 

Sinds de invoering van de Nationale Bibliotheekpas kunt u bij alle bibliotheken in Nederland gastlenen. Dit is een extra service voor onze bibliotheekleden die bijvoorbeeld graag boeken lenen en inleveren in de bibliotheek van de plaats waar ze werken. Vraagt u de betreffende bibliotheek om de uitleenvoorwaarden, want deze kunnen afwijken van die van onze bibliotheek.
Klik hier voor meer informatie over gastlenen en de deelnemende bibliotheken. 
 

Werkt u aan een bepaald project of bent u betrokken bij een bepaalde gebeurtenis? Vraag hierover dan een themacollectie bij de bibliotheek aan. Deze wordt voor u op maat gemaakt en kan bestaan uit leesboeken, informatieve boeken, gedichten, liedjes en digitale en audiovisuele media. Afhankelijk van het aantal boeken  betaalt u tussen de € 5,00 en € 10,00 voor een themacollectie (minimaal 10 materialen, maximaal 15 materialen en een  uitleentermijn van zes weken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl).
 

Organisaties, (zorg)instellingen en particulieren kunnen bij De Bibliotheek CultuurPuntAltena ook themakoffers lenen. In deze koffers zijn materialen thematisch opgenomen. Voorbeelden van thema’s zijn oude ambachten en beroepen, het Koningshuis of tradities. Op verzoek kan een aparte titellijst of speciale collectie worden samengesteld. Voor meer informatie en een overzicht van de thema’s kunt u contact opnemen met de Bibliotheek CultuurPuntAltena (info@bibliotheekaltena.nl).
 Er is bijvoorbeeld een titellijst beschikbaar rondom dementie en Alzheimer, waarop informatieve boeken, romans, jeugdboeken en gedichten terug te vinden zijn.

Themakoffers groot
Iedereen kan gebruikmaken van onze themakoffers, die in de wandelgangen ook wel herinneringskoffers worden genoemd. Hierin zitten boeken, spelletjes, puzzels, foto’s, Dvd’s, Cd’s en voorwerpen die passen bij een bepaald thema. Deze inhoud nodigt onder meer uit tot het vertellen en (her)beleven van verhalen van vroeger en het samen een spelletje doen. Ze worden in de praktijk veel gebruikt door activiteitenbegeleiders, bijvoorbeeld in de dagopvang van zorginstellingen.
Kosten: € 25,00 voor 6 weken (zelf halen en brengen) en € 36,- voor 6 weken (laten halen en brengen). Een lidmaatschap van de bibliotheek is niet noodzakelijk.
Themakoffers klein
Deze zijn met name geschikt voor thuisgebruik en bevatten naast een deel van de inhoud van de grote themakoffers ook het boek Kien (spelletjes), een nostalgisch tijdschrift en een voorleesboek. Deze worden veel geleend door mantelzorgers.
Kosten: gratis voor leden van de bibliotheek.