Ga terug

Cultuurmenu Altena

Vanaf schooljaar 2017/2018 biedt De Bibliotheek CultuurPuntAltena het Cultuurmenu aan. Een jaarlijks nieuw cultuurprogramma beschikbaar voor alle basisscholen uit gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam.

Cultuurmenu Altena bestaat jaarlijks uit diverse projecten, voor iedere combinatie klas één. De projecten zijn afwisselend en in samenwerking met zowel lokale als landelijke kunstprofessionals. Ieder jaar staat een andere kunst-/cultuurdiscipline centraal. Wanneer de school 8 jaar mee doet maken de leerlingen kennis met 8 verschillende kunst- en cultuurdisciplines. Vanuit de expertise van Bibliotheek Cultuurpunt Altena ontwikkelen en coördineren wij de projecten. Door gezamenlijk/ groot in te kopen is het mogelijk om bijvoorbeeld een voorstelling of concert te bezoeken.

Door middel van een werkoverleg dat twee keer per jaar plaatsvindt informeren wij de scholen over de projecten en evalueren we voorgaande projecten. Om te zorgen dat de projecten aansluiten bij de wensen van de scholen is er ook een klankbordgroep.

Wat verwachten wij van de deelnemende scholen?

  • Als school ga je een contract van twee jaar aan.
  • Deelname kost €7,50 per leerling
  • Deelname aan de werkgroep overleggen

 

Programma schooljaar 2018-2019:

De discipline voor schooljaar 2018-2019 is een combinatie van theater en erfgoed. De volgende projecten worden in schooljaar2018-2019 aan de scholen aangeboden:
 

Huis van Hielke - Theater ZieZo - Groep 1/2

Vind je altijd wat je zoekt? Kom je waar je heen wilt? Krijg je terug wat je verloren hebt? Als je weggaat, kom je dan ooit nog thuis? Tijdens de verhuizing is Hielke haar lievelingspop, haar knuffel, kwijtgeraakt. Ze wil haar pop terug. Ze wil de geur van haar oude huis terug. Alles wat vertrouwd was. Door haar zoektocht ontdekt ze dat ze meer terug vindt dan ze zocht. Hielke ontdekt dat ‘thuis’ is waar je gelukkig bent, onafhankelijk van de plek waar je je bevindt.

Theater ZieZo betovert het publiek met meeslepende en multidisciplinaire voorstellingen. De speciaal voor deze voorstelling geschreven bewegingschoreografie en de levendige muziek nodigen uit mee te doen. 
Bij de voorstelling is aanvullend lesmateriaal ontwikkeld waarin de leerlingen kennismaken met de voorstelling en erfgoed uit hun direct omgeving.

 

Op reis door Altena - Buro Alsof - Groep 3/4/5

Wat is er allemaal te zien? Waar woon ik? Wat was hier vroeger? Waarom heet mijn straat zo? Welke verhalen hebben zicht hier afgespeeld? Waarom bewaren we dingen? Wat zou ik willen bewaren voor later en waarom?

In dit project komen historische figuren en locaties uit de regio Altena tot leven. Het is een ontdekkingsreis door de eigen omgeving van de leerling. Waarbij de leerling op speelse wijze de waarde van het bewaren van erfgoed leert kennen. Een lespakket waarbij de leerling het lokale erfgoed middels theater tot leven laat komen. Het lespakket bestaat uit voorbereidende lessen, een theaterworkshop en een theater-toolkit om ook na het bezoek van de theaterdocent met de klas aan de slag te kunnen.

 

Esther was Joods - Stichting Theaterproducties Gorcum - Groep 6/7/8

Jodenvervolging, verzetshelden, landverraders, 4 en 5 mei… uw leerlingen horen en lezen erover in de les. Hoe boeiend verteld ook, de Tweede Wereldoorlog blijft meestal net zo vaag en ver weg als Karel de Grote en Napoleon.

Met het spannende lespakket Esther was Joods brengt u de oorlog dichterbij. Leerlingen beseffen vaak niet dat de oorlog ook in onze regio plaatsvond. Met dit pakket beleven ze de oorlogsverhalen uit hun regio, duiken in de muziek, speuren naar lokale mensen uit die tijd. Onderdeel van het project is een bezoek aan de succesvolle muziektheatervoorstelling over Esther van Vriesland, de ‘Gorcumse Anne Frank’. Een puber zoals alle anderen, helaas met ook zo’n schrijnend verhaal in haar dagboek.

Kijk voor meer informatie over de voorstelling op: http://www.estherwasjoods.nl/

Esther was Joods wordt mede mogelijk gemaakt door: 

      

 

Nieuwsgierig naar voorgaande projecten van Cultuurmenu Altena?
Klik hier voor een overzicht van de designprojecten van schooljaar 2017-2018.